•  x 
  Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κλινικές Μελέτες

Αύγουστος 2014

ΛΕΥΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΤΗΣ NEOCELL ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

Πληροφορίες σχετικές με το γενικό πλαίσιο

Η λέξη κολλαγόνο προέρχεται από την ελληνική λέξη «κόλλα». Πρόκειται κυριολεκτικά για την κόλλα που κρατάει το σώμα σας ενωμένο. Είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του σώματος (και η θήκη για τα περισσότερα ζώα) και μέχρι στιγμής η επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει 28 τύπους. Το κολλαγόνο τύπου 1 αντιστοιχεί περίπου στο 90% της σωματικής πρωτεΐνης κολλαγόνου και ανευρίσκεται σε μορφή κολλαγόνου τύπου 3 σε πρωταρχική μορφή πριν τροποποιηθεί σε ίνες κολλαγόνου τύπου 1. Το κολλαγόνο τύπου 1 & 3 φυσιολογικά ανευρίσκονται μαζί και είναι οι βασικοί τύποι στους συνδετικούς ιστούς όπως το δέρμα, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το αυθεντικό βιοενεργό κολλαγόνο της Neocell, φόρμουλα της εταιρίας της Neocell, ήταν το πρώτο και πιο πετυχημένο προϊόν που παρουσίασε κολλαγόνο τύπου 1 & 3 στην αγορά. Από τότε, η Neocell έχει επίσης παρουσιάσει κολλαγόνο τύπου 2 σε ξεχωριστή μορφή κάψουλας όπως και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα όπως κάψουλες υαλουρονικού οξέος, αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη και ρόδι, ακόμα και φόρμουλες  για αρθρώσεις κατοικίδιων ζώων και υγεία δέρματος, όλα στην προσπάθεια να συστήνουμε διαρκώς δοκιμασμένα και ερευνημένα συστατικά.

Νέα Φόρμουλα   

Το βιοενεργό κολλαγόνο της Neocell συνδυάζει τα θεμέλια χαμηλού μοριακού βάρους πεπτιδίων κολλαγόνου της Neocell, διαλυματοποιημένο  με βιταμίνη c ( ασκορβικό ασβέστιο) για ενεργοποίηση κολλαγόνου ( όπως και μια ειδική διαδικασία ανάμειξης που επιτρέπει απευθείας συμπίεση με ελάχιστα έκδοχα, χωρίς επικάλυψη και χωρίς συνδετικά για όσο είναι δυνατόν πιο αγνό τελικό προϊόν). Η Neocell έχει εργαστεί ακούραστα με τα εργοστάσια μας να μας τελειοποιήσουν το κολλαγόνο μας στο ιδανικό μοριακό βάρος για απορρόφηση και ιδανικές κατασκευαστικές προδιαγραφές με σκοπό να προσφέρει ένα εξαιρετικό δισκίο με ελάχιστη οσμή, γεύση, υπολείμματα σκόνης και χρώμα.

Έρευνα Πρότυπο

Αυτή η κλινική μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της τριμερούς διεθνής  διάσκεψης εναρμόνισης  για την ορθή κλινική πράξη, τους ισχύοντες κανονισμούς FDA/ κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο 21CFR μέρη 11 και 50 και τις συνήθεις πρακτικές των πιστοποιημένων GMPπαρέχοντας δοκιμασμένες συμβατικές πρακτικές.

Στόχος Μελέτης  

Για να αξιολογήσουμε την βιοδραστικότητα του κολλαγόνου της Neocell  στην βελτίωση της κατάστασης του δέρματος. Έχει φανεί πως η ενυδάτωση του δέρματος είναι παράγοντας κλειδί στην υγεία του δέρματος και για αυτό θα είναι στο επίκεντρο της μελέτης μαζί με ένα ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης.

Ημερομηνίες Μελέτης

Η μελέτη ξεκίνησε 27 Μαρτίου 2014 και ολοκληρώθηκε 2 Ιούλιου 2014

Δοκιμή Προϊόντος και υποκείμενα

Τα δισκία βιοενεργού κολλαγόνου της Neocell  χορηγήθηκαν σε 6 γραμμάρια την ημέρα σε 26 υγιείς γυναίκες μεταξύ ηλικίας 30-50 ετών. Τα υποκείμενα ήταν ελεύθερα από οποιαδήποτε δερματολογική ή συστηματική διαταραχή και αποφεύχθηκε η χρήση όλων των προσωπικών προϊόντων φροντίδας εκτός από αυτά που χορηγήθηκαν (ουδέτερο καθαριστικό σαπούνι και αντηλιακό) και όλα τα συμπληρώματα εκτός από την καθορισμένη προτεινόμενη δόση στις πολυβιταμίνες. Τα υποκείμενα συμφώνησαν να μην κάνουν ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της μελέτης. Υποκείμενα αποκλείστηκαν εάν είχαν υποστεί βλάβη στο δέρμα κοντά στον τόπο των δοκιμών, υποβλήθηκαν πρόσφατα σε θεραπεία καρκίνου του δέρματος, βρισκόντουσαν σε περίοδο κύησης ή θηλασμού, έκαναν χρήση ενέσιμης ινσουλίνης, είχαν ιατρικές δερματικές επεμβάσεις όπως το λέιζερ ή πλαστική χειρουργική παρέμβαση κατά τους τελευταίους 12 μήνες, είχαν κάνει χρήση ρετινόλης ή AHA προϊόντα με βάση για τη φωτογήρανση και τις λεπτές γραμμές τους τελευταίους 3 μήνες , είχαν οποιοδήποτε γνωστό ιστορικό υπερευαισθησίας σε καλλυντικά ή προσωπικά προϊόντα φροντίδας ή αρώματα, είναι αλλεργικοί στα θειώδη άλατα ή οποιαδήποτε συστατικά του προϊόντος δοκιμής, και τέλος, ο κάθε εργαζόμενος από τις εγκαταστάσεις δοκιμών της Neocell.

Στην έρευνα έχει τυπικά χρησιμοποιηθεί μεταξύ 0,1-0,2 γραμμάρια/κιλό βάρους των υποκειμένων υπό δοκιμή ανάλογα με την ανάγκη. Η Neocell ορίζει τη δοσολογία τους σε ημερήσιο επίπεδο συντήρησης 6 γραμμαρίων ανά ημέρα, συνεπώς διεξάγεται αυτή η μελέτη με βάση αυτή τη δοσολογία.

Διεξήχθη πλήρης εκτίμηση της τοξικότητας για το προϊόν δοκιμής ώστε να εξασφαλιστεί το 100% της ασφάλειας των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες  ενέργειες από κανένα υποκείμενο.

Πρωτόκολλο Μελέτης

Μετά από ένα 5-ήμερο «καθαρίσματος»  των υποκειμένων, αξιολογήθηκαν ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα Corneometer (Corneometer® CM 825, της εταιρίας Courage- Khazaka, Γερμανίας), που μετράει την ενυδάτωση του δέρματος. Διενεργήθηκαν τρείς επαναλαμβανόμενες μετρήσεις σε κάθε πλευρά σε κάθε επίπεδο της μέτρησης. Κάθε μέτρηση με περισσότερη +/- 10 μονάδων από τις άλλες μετρήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Έπειτα τα υποκείμενα καθοδηγήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν με δόση τριών δισκίων, δυο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες (6 γραμμάρια συνολικά) και μετά επέστρεψαν για αξιολόγηση με το μηχάνημα corneometer όπως επίσης και με ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης. Το corneometer είναι το βιομηχανικό πρότυπο που παρέχει τις πιο ευρέως διαδεδομένες μεθόδους παγκοσμίως για επαναλήψιμα και με ακρίβεια στον προσδιορισμό της υγρασίας του δέρματος στην κεράτινη στοιβάδα. Είναι το μόνο όργανο για την μέτρηση της υγρασίας του δέρματος, του οποίου η ακρίβεια έχει αξιολογηθεί σε μια πολυκεντρική μελέτη. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το Corneometer είναι πιο ευαίσθητο στη ξηρή περιοχή του δέρματος σε σχέση με συσκευές όπως ο NOVA (δερματοφασματογράφος).

Αποτελέσματα μελέτης

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη στατιστικά σημαντική αύξηση (p<0.001) από την αρχική τιμή σε 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Επιπροσθέτως, ένας εξαιρετικά στατιστικά σημαντικός αριθμός των ασθενών (p<0.001) έδειξαν μια αύξηση στην ενυδάτωση του δέρματος στις 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Στην θεραπεία το 92,31 των υπό εξέταση υποκειμένων ένιωσαν αυξημένη ενυδάτωση του δέρματος. Η μέση βελτίωση επί τοις εκατό στην ενυδάτωση του δέρματος ήταν 21,39% με πολλά άτομα να βίωσαν  μια βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος της τάξης του 30% με 50% μέγιστο.

Εκτός από τις δοκιμές Cosmeometer, το ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης έδειξε ότι 8 στα 10 άτομα θα αγοράσουν τα προϊόντα μετά τη μελέτη και θα το συνιστούσαν σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας. Τα οχτώ στα δέκα άτομα ανέφεραν ότι η χρήση προϊόντος των έξι δισκίων ήταν εύκολη να καταναλωθεί και να χωνευθεί. Όλα τα άτομα ανέφεραν ότι το σώμα τους ανέχθηκε καλά το προϊόν. Τα δύο τρίτα των ατόμων ανέφεραν ότι το δέρμα τους ήταν πιο σφριγηλό, πιο απαλό και ένιωσαν βελτίωση στην επιδερμίδα των χεριών ή/ και του σώματος. Τρία στα τέσσερα άτομα ανέφεραν ότι ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι με την εμφάνιση τους. Περισσότερα από τα μισά άτομα που αναφέρονται αισθάνθηκαν πιο σίγουροι, αισθάνθηκαν πιο νέοι, πιθανόν να χρησιμοποιούν λιγότερη βάση/μακιγιάζ και αισθάνθηκαν ισχυρότερα και παχύτερα τα μαλλιά και τα νύχια.   

Εν κατακλείδι, ο σταθερός στόχος της Neocell είναι η παροχή ανώτερων ερευνημένων συστατικών εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά σε κολλαγόνο και συστατικά  ενίσχυσης κολλαγόνου, έτσι ώστε να μπορούν να υπερέχουν  στο συγκεκριμένο τομέα βιομηχανίας  της διατροφής και να είναι πρωτοπόροι στα συμπληρώματα κολλαγόνου και να προάγουν την αληθινή επιστήμη της collagen. Η βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος από το SuperCollagenτης Neocellαπέδειξε στην παρούσα μελέτη ότι είναι η υψηλότερη αποτίμηση για 12 εβδομάδων μελέτη στο κολλαγόνο. Το αποτέλεσμα σε όλο το εύρος φάσματος ικανοποίησης από τα υποκείμενα είναι ελπιδοφόρα και παρέχει στη Neocellεπιπρόσθετους τομείς ενδιαφέροντος για δοκιμές σε μελλοντικές σχεδιασμένες κλινικές μελέτες.

Βιβλιογραφία

1 "Effects of Ingestion of Collagen Peptide on Collagen Fibrils & Glycosaminoglycans in the Dermis, J. Nutr Sci Vitaminol, 52, 211-

215,2006.

2 ”The Effects of Collagen Hydrolysate on Symptoms of Chronic Fibromyalgia and Temporamandibular Joint Pain,” J of

Craniomandibular Practice, 135-141, 2000.

3 21 CFR Ch. 1 Part 50, Subpart B

4 Scientific Devices Corneometer® CM 825. Retrieved August 2014 from

http://www.courage-khazaka.de/index.php/en/products/scientific/55-corneometer

5 Jemac GB, Serup J. Epidermal Hydration and Skin Mechanics. Arch Derm-Venereol.: 10: 245-250 (1990).

6 Li F, Visscher M, Conroy E et al. The ability of electrical measurements to predict skin moisturization I. Effects of salt and glycerin

on short-term measurements. J Cosmetic Science 2001; 52: 13-22.

7. Fluhr JW, Gloor M, Lazzerini S et al. Comparative study of five instruments measuring stratum corneum hydration (Corneometer

CM 820 and CM 825, Skicon 200, Nova DPM 9003, DermLab). Part II In Vivo. Skin Research and Technology 1999; 5: 171-8.

8.O'goshi K, Serup J. Inter-instrumental variation of skin capacitance measured with the Corneometer. Skin Res Technol 2005; 11:

107-9.

9. Fluhr JW, Gloor M, Lazzerini S et al. Comparative study of five instruments measuring stratum corneum hydration (Corneometer

CM 820 and CM 825, Skicon 200, Nova DPM 9003, DermLab). Part I. In vitro. Skin Research and Technology 1999; 5: 161-70.

10 Li F, Visscher M, Conroy E et al. The ability of electrical measurements to predict skin moisturization II. Correlations between one

hour measurements and long term results. J Cosmetic Science 2001; 52: 23-33.

Πεπτικότητα και απορρόφηση του κολλαγόνου NeoCellSuperCollagen

 • Το προϊόν NeoCell’sSuperCollagen™ έχει τεθεί σε invitroμετρήσεις της πεπτικότητας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το SuperCollagen έχει τις ίδιες,   υψηλής πεπτικότητας, ιδιότητες με αυτές που περιγράφονται στη βιβλιογραφία.
 • Ο έλεγχος βασίζεται στη μέθοδο Glahn και αποτελείται από τα ακόλουθα διαδοχικά στάδια τα οποία μιμούνται πραγματικής πέψης:

-       Στάδιο λήψης από του στόματος= μηχανική θραύση της τροφής και δράση των σιελογόνων ενζύμων

-       Γαστρικό Στάδιο =  όξινο pH και προσθήκη των γαστρικών ενζύμων

-       Εντερικό Στάδιο = σχεδόν ουδέτερο pH, προσθήκη των παγκρεατικών ενζύμων και δράση των χοληφόρων αλάτων

Προς το τέλος της πέψης, τα δείγματα αναλύονται με χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους υψηλής πίεσης (HPSEC) δηλαδλη σωματίδια που διαχωρίζονται ανάλογα του μεγέθους τους

Η Invitroέναντι της invivoπέψης, Περιγραφή του Συστήματος

•           Στάδιο λήψης από του στόματος = μηχανική θράυση της τροφής και δράση των σιελογόνων ενζύμων

 • Γαστρικό Στάδιο = όξινο pH, δράση των γαστρικών ενζύμων
 • Εντερικό Στάδιο = σχεδόν ουδέτερο pH, δράση παγκρεατικών ενζύμων και χοληφόρων αλάτων.

Μετά την invitroδιαδικασία πέψης, περίπου 90 % του κολλαγόνου SuperCollagen™ έχει μεταβολιστεί σε πεπτίδια των οποίων το Μοριακό Βάρος είναι κάτω των 2000 daltonκαι το οποία μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο.

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των κολλαγόνων Τύπου Bκαι F (προερχόμενα από βοδινό και ψάρι).

Υπάρχει σημαντική μείωση του μοριακού βάρους των 2 Υδρολυμένων κολλαγόνων SuperCollagen™ η οποία επιτρέπει την καλή απορρόφηση από το έντερο.

Το σχήμα 3 παρουσιάζει την κατανομή του μοριακού βάρους των δειγμάτων κολλαγόνου Τύπου Β (RDH) και F(FGH).

Οι κατανομές αυτές επιβεβαιώνουν ότι το μοριακό βάρος μειώθηκε μετά την πέψη. Το 90 % των πεπτιδίων SuperCollagen™ έχουν μοριακό βάρος κάτω από 2000 Dalton.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τη βιβλιογραφία.

•   Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Εάν το φυσικό κολλαγόνο είναι πολύ ανθεκτικό και θεωρείται δύσπεπτο, το μετουσιωμένο κολλαγόνο μπορεί εύκολα να προσβληθεί από πρωτεολυτικά ένζυμα.

Πάνω από το 90% των υδρολυμένων προϊόντων αφομοιώνονται και απορροφώνται γρήγορα μετά την από του στόματος λήψη.

Αυτό έχει γίνει γνωστό από παλιά και έχει αναφερθεί ειδικά από τον Asgharκαι Henricksonτο 1982 στο άρθρο: Chemical, biochemical, functionalcharacteristicsofcollageninfoodsystem. AdvancedinFoodResearch, vol. 28.

Πιο πρόσφατα, διάφορες μελέτες έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απορρόφηση:

■          Oesser and al (1999) - Oral administration of 14C labeled gelatin
hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice
(C57/BL). Nutrient metabolism, 0022-3166/99 and

■          Iwaï and al (2005) - Identification of food - derived collagen peptides in
human blood after oral ingestion of gelatin hydrolyzates. J. Agric. Food
Chem., 53, 6531-6536. and

■          Ohara and al (2007) - Comparison of quantity and structures of
hydroxyproline - containing peptides in human blood after oral ingestion of
gelatin hydrolyzates from different sources - 55, 1532-1535

•  Συμπεράσματα:

oΗ Βιβλιογραφία έχει δείξει από πρόσφατες μελέτες ότι:

      Το υδρολυμένο κολλαγόνο αφομοιώνεται πλήρως από τον εντερικό σωλήνα σε μικρά πεπτίδια.

      Τα πεπτίδια αυτά απορροφώνται ικανοποιητικά και μεταφέρονται με το αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους ιστούς-στόχους όπως ο χόνδρος αλλά και τα οστά ή η επιδερμίδα για την παραγωγή ενδογενούς κολλαγόνου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Το κολλαγόνο και το δέρμα

Η χορήγηση από του στόματος συμπληρωμάτων διατροφής  που περιέχουν ειδικά πεπτίδια κολλαγόνου έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία του δέρματος: Μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη.

"Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του υδρολυμένου κολλαγόνο (CH) που αποτελείται από ειδικά πεπτίδια κολλαγόνου σε βιοφυσικές παραμέτρους στο δέρμα που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος ... Στο τέλος της μελέτης, η ελαστικότητα του δέρματος και στις δύο ομάδες που έλαβαν υδρολυμένο κολλαγόνο (CH) έδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τις ομάδες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μετά από 4 εβδομάδες θεραπευτικής παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ένα στατιστικά σημαντικό υψηλό επίπεδο της ελαστικότητας του δέρματος σε ηλικιωμένες γυναίκες ... Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια  όλης της μελέτης"

 Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S.

Επιδράσεις της πρόσληψης πεπτιδίου κολλαγόνου σε βλάβη που προκαλείται στο δέρμα από την έκθεση σε ακτινοβολία UV-B.

“Εξετάστηκε η επίδραση της καθημερινής λήψης πεπτιδίου κολλαγόνου για βλάβη του δέρματος η οποία προκαλείται από επανειλημμένη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία. Η λήψη πεπτιδίου κολλαγόνου (0.2 g/kg/ημέρα) κατέστειλε τη μείωση της ενυδάτωσης του δέρματος που προκαλείται από την ακτινοβολία UV-B, την υπερπλασία της επιδερμίδας, και τις μειώσεις της διαλυτής μορφής κολλαγόνου τύπου Ι. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι το πεπτίδιο του κολλαγόνου είναι ευεργετικό συμπλήρωμα διατροφής για την καταστολή της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση ακτινοβολία UV-B και τη φωτογήρανση.”

Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Apr 23;73(4):930-2. Epub 2009 Apr 7. Tanaka M, Koyama Y, Nomura Y.

Το διπεπτίδιο που παράγεται από το κολλαγόνο, η προλίνη-υδροξυπρολίνη, διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη σύνθεση του υαλουρονικού οξέος σε καλλιεργημένους ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες.

“Το από του στόματος λαμβανόμενο κολλαγόνο υφίσταται αποικοδόμηση σε μικρά δι- ή τρι-πεπτίδια, τα οποία ανιχνεύονται στην κυκλοφορία του αίματος 2 ώρες μετά τη λήψη. Η επίδραση των προερχόμενων από κολλαγόνο πεπτιδίων στα συστατικά της εξωκυττάριας μήτρας του δέρματος και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μελετήθηκε χρησιμοποιώντας καλλιέργειες ανθρώπινων δερματικών ινοβλαστών. Από τα διάφορα εξεταζόμενα πεπτίδια κολλαγόνου, το διπεπτίδιο προλίνη-υδροξυπρολίνη (Pro-Hyp) ενίσχυσε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων (1.5-φορές) και τη σύνθεση του υαλουρονικού οξέος (3.8-φορές)…Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η Pro-Hyp διεγείρει τόσο την κυτταρική μιτωτική δραστηριότητα όσο και τη σύνθεση του υαλουρονικού οξέος…”

J Dermatol. 2010 Apr;37(4):330-8. Ohara H, Ichikawa S, Matsumoto H, Akiyama M, Fujimoto N, Kobayashi T, Tajima S.

Η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει την αποκωδικοποίηση του κολλαγόνου και καταστέλλει την δραστηριότητα των μεταλλοπρωτεϊνασών -2 στη μήτρα  

“Εξετάστηκε η επίδραση της καθημερινής πρόσληψης του υδρολυμένου κολλαγόνου (CH) στις πρωτεΐνες της εξωκυττάριας μήτρας του δέρματος… Τα αποτελέσματα αυτά  υποδηλώνουν ότι το CH μπορεί να μειώσει τις μεταβολές στην εξωκυττάρια μήτρα που σχετίζονται με τη γήρανση ενεργοποιώντας τις αναβολικές διαδικασίες στον ιστό του δέρματος.”

J Med Food. 2011 Jun;14(6):618-24. Zague V, de Freitas V, da Costa Rosa M, de Castro GÁ, Jaeger RG, Machado-Santelli GM.

Οι προστατευτικές επιδράσεις της μακροχρόνιας από του στόματος χορήγησης υδρολυμένου κολλαγόνου προερχόμενο από σολομό chum στην ομοιόσταση της μήτρας του κολλαγόνου στο χρονικά γερασμένο δέρμα αρσενικών αρουραίων  Sprague-Dawley

“Για να διερευνήσουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις του υδρολυμένου κολλαγόνου (MCH) προερχόμενου από το δέρμα σολομού Chum στη μη ομαλή ομοιόσταση χρονολογικά γερασμένου δέρματος… Με βάση την ανοσοϊστοχημεία και την ανάλυση κηλίδας Western, το κολλαγόνο τύπου Ι και ΙΙΙ και τα επίπεδα απόδοσης πρωτεϊνών στις ομάδες που έλαβαν MCH αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την εξεταζόμενη ομάδα των ηλικιωμένων. Επιπλέον, η ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου και η ανάλυση κηλίδας western έδειξε ότι το MCH ήταν σε θέση να αυξήσει τις αποδόσεις του προκολλαγόνου τύπου Ι και ΙΙΙ, του mRNA (ΟΟΙ.1Α2 και COL3A1) ... Επιπλέον, το MCH θα μπορούσε να ανακουφίσει από το οξειδωτικό στρες σε χρονολογικά γερασμένο δέρμα ... Ως εκ τούτου, το MCH αποδείχθηκε ότι έχει προστατευτικές επιδράσεις επί της χρονολογικής γήρανσης του δέρματος λόγω της επιρροής στην ομοιόσταση της μήτρας του κολλαγόνου. Και η αντιοξειδωτική ιδιότητα του MCH θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.”

J Food Sci. 2010 Oct;75(8):H230-8. Liang J, Pei X, Zhang Z, Wang N, Wang J, Li Y.

Η πρόσληψη υδρολυμένου κολλαγόνου βελτιώνει την απώλεια της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού και την ελαστικότητα του δέρματος που προκαλείται από την ακτινοβολία UVB σε άτριχα ποντίκια

"Η υπεριώδης Β (UVB) ακτινοβολία προκαλεί σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Το υδρολυμένο κολλαγόνο και το κολλαγόνο-προερχόμενο από πεπτίδια έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του δέρματος in vivo και in vitro. Εδώ, μελετήσαμε την απώλεια της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού και της ελαστικότητας του δέρματος που προκαλείται από UVB ακτινοβόληση σε άτριχα ποντίκια που τρέφονται με υδρολυμένο κολλαγόνο...Η χορήγηση υδρολυμένου κολλαγόνου μείωσε σημαντικά τη διαδερμική απώλεια ύδατος (TEWL), και την πυκνότητα της επιδερμίδας και προκάλεσε αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό της κεράτινης στιβάδας. Επαναλαμβανόμενη ακτινοβόληση με UVB μείωσε την ελαστικότητα του δέρματος και την περιεκτικότητα του υαλουρονικού οξέος (ΗΑ) στο δέρμα των εξεταζόμενων ποντικών, ενώ το υδρολυμένο κολλαγόνο κατέστειλε σημαντικά τόσο την αύξηση της TEWL όσο και τη μείωση της περιεκτικότητας σε νερό της κεράτινης στοιβάδας και βελτίωσε  την ελαστικότητα του δέρματος και του περιεχόμενου ΗΑ στο δέρμα.”

Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013 Aug;29(4):204-11. Oba C, Ohara H, Morifuji M, Ito K, Ichikawa S, Kawahata K, Koga J.

Επίδραση της γήρανσης στην ποιότητα της επιδερμίδας των λευκών γυναικών: ο ρόλος του κολλαγόνου.  

“Αξιολογώντας την επίδραση της γήρανσης στην ποιότητα της επιδερμίδας των λευκών γυναικών, αναλύοντας το κολλαγόνο της επιδερμίδας… Η ιστολογική ανάλυση έδειξε μεταβολές που υποδηλώνουν τη γήρανση της επιδερμίδας (κατακερματισμός  και αποδιοργάνωση των ινών του κολλαγόνου), ιδιαίτερα σε ασθενείς άνω των 60 ετών… Με την αύξηση της ηλικίας παρατηρείται μείωση του κολλαγόνου και μια αύξηση στην αποικοδόμησή του, οδηγώντας στον κατακερματισμό  των ινών.”

Acta Cir Bras. 2012 Oct;27(10):736-40. Baroni Edo R, Biondo-Simões Mde L, Auersvald A, Auersvald LA, Montemor Netto MR, Ortolan MC, Kohler JN.

Επίδραση της πρόπυλο-υδροξυπρολίνης (Pro-Hyp), ένα πεπτίδιο προερχόμενο από κολλαγόνο τροφίμων στο ανθρώπινο αίμα, στην ανάπτυξη ινοβλαστών από το δέρμα ποντικών

“Εξετάζουμε την επίδραση της πρόπυλο-υδροξυπρολίνης (Pro-Hyp), η οποία εμφανίζεται στο ανθρώπινο περιφερικό αίμα μετά από την πρόσληψη πεπτιδίου κολλαγόνου, στη μεταφορά και την ανάπτυξη ινοβλαστών του δέρματος ποντικών …Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η Pro-Hyp might διεγείρει την ανάπτυξη των ινοβλαστών στο δέρμα και κατά συνέπεια αυξάνει και τον αριθμό των ινοβλαστών που μεταφέρονται από το δέρμα.”

J Agric Food Chem. 2009 Jan 28;57(2):444-9. Shigemura Y, Iwai K, Morimatsu F, Iwamoto T, Mori T, Oda C, Taira T, Park EY, Nakamura Y, Sato K.

 

Αυξανόμενη επίδραση της από του στόματος λήψης L-υδροξυπρολίνης στην περιεκτικότητα του διαλυτού κολλαγόνου στο δέρμα και των θραυσμάτων του κολλαγόνου στον ορό αρουραίων

Εξετάσαμε τις επιδράσεις της από του στόματος λήψης L-υδροξυπρολίνης (Hyp) στο κολλαγόνο του σώματος. Μετά τη χορήγηση Hyp (0.5 or 1 g/kg) για 2 εβδομάδες σε F344 αρσενικούς αρουραίους, η περιεκτικότητα του διαλυτού κολλαγόνου στο δέρμα αυξήθηκε, και η συγκέντρωση των πεπτιδίων κολλαγόνου στον ορό  συσχετίστηκε με την περιεκτικότητα του διαλυτού κολλαγόνου στην επιδερμίδα. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι η από του στόματος Hyp επαύξησε το μεταβολισμό του κολλαγονου.”

Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(6):1242-4. Aoki M, Suto K, Komatsu M, Kamimura A, Morishita K, Yamasaki M, Takao T.

 

Επιδράσεις της λήψης πεπτιδίου κολλαγόνου στα ινίδια κολλαγόνου και τις γλυκοαμινογλυκάνες στο χόριο της επιδερμίδας

“Προκειμένου να διερευνήσουμε τις επιδράσεις της πρόσληψης πεπτιδίου κολλαγόνου στους ινοβλάστες και στην εξωκυττάρια μήτρα της επιδερμίδας το πεπτίδιο του κολλαγόνου χορηγήθηκε σε χοίρους από το στόμα… Η πυκνότητα του ινοβλάστη, και η διάμετρος και πυκνότητα των ινιδίων του κολλαγόνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στην ομάδα που έλαβε πεπτίδιο κολλαγόνου από ότι στις εξεταζόμενες ομάδες που έλαβαν λακταλβουμίνη και νερό… Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λήψη πεπτιδίου του κολλαγόνου προκάλεσε και ενίσχυσε το σχηματισμό των ινιδίων κολλαγόνου στο χόριο της επιδερμίδας με ένα ειδικό πρωτεϊνικό τρόπο.”

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Jun;52(3):211-5. Matsuda N, Koyama Y, Hosaka Y, Ueda H, Watanabe T, Araya T, Irie S, Takehana K.

Κολλαγόνο και Αρθρώσεις

Μελέτη διάρκειας 24 εβδομάδων σχετικά με τη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής σε αθλητές με δραστηριότητες που σχετίζονται με πόνο στις αρθρώσεις  

"Για να διερευνηθεί η επίδραση του υδρολυμένου κολλαγόνου σε αθλητές που είναι σωματικά ενεργοί και ασχολούνται με δραστηριότητες που προκαλούν  πόνο στις αρθρώσεις και δεν έχουν καμία απόδειξη της νόσου των αρθρώσεων ... Αυτή ήταν η πρώτη κλινική δοκιμή, διάρκειας 24 εβδομάδων για να δείξει βελτίωση στον πόνο των αρθρώσεων σε αθλητές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει υδρολυμένο κολλαγόνο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν επιπτώσεις για τη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου για να υποστηρίξει την υγεία των αρθρώσεων και, ενδεχομένως, να μειώσει τον κίνδυνο της φθοράς των αρθρώσεων σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου ... τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση υδρολυμένου κολλαγόνου από τους αθλητές μπορεί να μειώσει τις παραμέτρους (όπως ο πόνος), που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση.”

Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A.

 

Επίδραση του υδρολυμένου κολλαγόνου σε αρθρικό πόνο: Μία  6-μηνών, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη

“Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του συμπληρώματος διατροφής που περιέχει υδρολυμένο κολλαγόνο 1200 mg / ημέρα έναντι του εικονικού φαρμάκου, κατά τη διάρκεια 6 μηνών, σε ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις στα κάτω ή άνω άκρα ή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης... Στους 6 μήνες, το ποσοστό των κλινικά ανταποκρινόμενων στη θεραπεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα VAS, ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα που έλαβε υδρολυμένο κολλαγόνο (CH)... Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά όσον αφορά την ασφάλεια και την ανεκτικότητα μεταξύ των δύο ομάδων ... Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου 1200 mg / ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κλινικά ανταποκρινόμενων (δηλ. βελτίωση τουλάχιστον 20% επί του VAS) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.”

Complement Ther Med. 2012 Jun;20(3):124-30. Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, Reginster JY.

 

Αλλαγή στην οστεοαρθρίτιδα του χόνδρου στο γόνατο που ανιχνεύεται με μαγνητική τομογραφία με καθυστερημένη χορήγηση γαδολινίου ως σκιαγραφικό απεικόνισης, ενισχυμένη μετά από θεραπεία με υδρολυμένο κολλαγόνο: Μία πιλοτική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη

"Μεμονωμένη κεντρική,  προβλεπόμενη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή, δοκιμαστική μελέτη με υδρολυμένο κολλαγόνο για την ήπια οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (ΟΑ) ... Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τεχνική dGEMRIC μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει τη μεταβολή στην περιεκτικότητα των πρωτεογλυκανών στο χόνδρο του γόνατος σε άτομα που λαμβάνουν υδρολυμένο κολλαγόνο μετά από 24 εβδομάδες.”

Osteoarthritis Cartilage. 2011 Apr;19(4):399-405. McAlindon TE, Nuite M, Krishnan N, Ruthazer R, Price LL, Burstein D, Griffith J, Flechsenhar K.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του υδρολυμένου κολλαγόνου, ενός συστατικού που περιέχεται στα τρόφιμα,  για τη βελτίωση της ανακούφιση στην άρθρωση

"Το κολλαγόνο, ένα σημαντικό συστατικό του αρθρικού χόνδρου, βρίσκεται στη διατροφή, ιδιαίτερα στο κρέας. Η υδρολυμένη μορφή του, το υδρολυμένο κολλαγόνο (CH), απορροφάται καλά.  Το CH μπορεί να διεγείρει  τα κύτταρα της αρθρικής μήτρας για να συνθέσει το κολλαγόνο, βοηθώντας έτσι να διατηρήσει τη δομή της άρθρωσης  και, ενδεχομένως, να βοηθήσει στην ανακούφιση της άρθρωσης.  Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη πολυκεντρική μελέτη, 250 ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα του γονάτου έλαβαν 10 g CH ημερησίως για 6 μήνες. Υπήρξε σημαντική βελτίωση στην ανακούφιση της άρθρωση του γόνατος, όπως εκτιμάται από οπτικές αναλογικές κλίμακες  για την αξιολόγηση του πόνου και την υποκλίμακα του πόνου Womac. Οι εθελοντές με τη μεγαλύτερη φθορά στις αρθρώσεις, και με τη λιγότερη πρόσληψη πρωτεϊνών κρέατος στη συνήθη διατροφή τους, επωφελήθηκαν περισσότερο. Το CH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δικαιολογεί την περαιτέρω μελέτη ως συστατικού τροφίμων.”

Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 2:99-113. Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carrillo-Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-López SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita-Gavilanes LA.

Επιδράσεις της Pro-Hyp, ένα προϊόν υδρόλυσης προερχόμενο από το πεπτίδιο κολλαγόνου, επί της σύνθεσης υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιώντας ίηvitro καλλιεργημένα κύτταρα αρθρικού υμένα και η από του στόματος λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου σε οστεοαρθρίτιδα σε μοντέλο ινδικού χοιριδίου

“Η από του στόματος χορήγηση των προϊόντων υδρολυμένου κολλαγόνου αύξησε την ποσότητα πρωτεογλυκάνων στις επιφύσεις. Επίσης, μείωσε τις μορφολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την οστεοαρθριτική καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα προϊόντα υδρολυμένου κολλαγόνου έχουν θεραπευτικό δυναμικό στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.”

Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(10):2096-9. Ohara H, Iida H, Ito K, Takeuchi Y, Nomura Y.

 

Έλεγχος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με την από του στόματος ανοχή

"Σε αυτή την τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη εξετάστηκε το θεραπευτικό αποτέλεσμα των δισκίων κολλαγόνου τύπου II (CII) προερχόμενου από βοοειδή σε ρευματοειδή αρθρίτιδα ... Η θεραπεία με 0,5 mg / ημέρα κολλαγόνου CII από βοοειδή  είναι καλά ανεκτή και παρέχει μικρή, αλλά σημαντική, βελτίωση της νόσου της ΡΑ ... δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία με CII.”

Arthritis Rheum. 2001 Sep;44(9):1993-7. Choy EH, Scott DL, Kingsley GH, Thomas S, Murphy AG, Staines N, Panayi GS.

 

 

Κολλαγόνο και Οστά

Ο ρόλος του υδρολυμένου κολλαγόνου στα οστά και τις αρθρώσεις

"Το υδρολυμένο κολλαγόνο φαρμακευτικής καθαρότητας (PCH) παράγεται με υδρόλυση της φαρμακευτικής ζελατίνης... το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει ενδιαφέρον ως ένας θεραπευτικός παράγοντας της δυνητικής χρησιμότητας στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης. Το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας του το καθιστά ελκυστικό παράγοντα για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις χρόνιες παθήσεις.”

Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99. Moskowitz RW.

 

Απορρόφηση και αποτελεσματικότητα του από του στόματος χορηγούμενου χαμηλού μοριακού βάρους υδρολυμένου κολλαγόνου σε αρουραίους

“Ερευνήσαμε το μηχανισμό απορρόφησης του υδρολυμένου κολλαγόνου χαμηλού μοριακού βάρους (LMW-CH) και τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης σε αρουραίους ... Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το LMW-CH ασκεί ευεργετική επίδραση στην οστεοπόρωση αυξάνοντας την περιεκτικότητα της οργανικής ουσίας των οστών."

J Agric Food Chem. 2010 Jan 27;58(2):835-41. doi: 10.1021/jf9031487. Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, Taguchi Y, Sone H, Morimatsu F, Shirakawa H, Furukawa Y, Komai M.

 

Η πρόσληψη του υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει την οστική μάζα αναπτυσσόμενων αρουραίων που εκπαιδεύονται με διαδοχική άσκηση

«Εξετάσαμε τις επιπτώσεις της λήψης HC για 11 εβδομάδες και της συνεχόμενη άσκησης στην οστική μάζα και τη δύναμη σε αναπτυσσόμενους αρουραίους ... Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η μέτρια πρόσληψη HC (όπου η διατροφή περιέχει 20% πρωτεΐνες, εκ των οποίων το 30% είναι HC) αύξησε την  οστική μάζα κατά την περίοδο της ανάπτυξης και προώθησε  περαιτέρω την επίδραση της διαδοχικής άσκησης."

J Int Soc Sports Nutr. 2013 Aug 6;10(1):35. Takeda S, Park JH, Kawashima E, Ezawa I, Omi N.

 

 

Κολλαγόνο και Σύσταση του Σώματος

Επιπτώσεις του ορού γάλακτος και των εμπλουτισμένων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων υδρολυμένου κολλαγόνου στο ισοζύγιο αζώτου και στη σύσταση του σώματος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

“Συγκρίναμε το  ισοζύγιο αζώτου δύο πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων που διαφέρουν ως προς τον τύπο, αλλά όχι το ποσό της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χρησιμοποιώντας σχεδιασμό διασταυρούμενης μελέτης ... Ως εκ τούτου, ένα συμπυκνωμένο, ενισχυμένο, πρωτεϊνικό συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου διατήρησε το ισοζύγιο αζώτου και τη μυϊκή μάζα του σώματος με κατανάλωση σχετικά χαμηλής σε πρωτεΐνες διατροφής κατά τη διάρκεια 15 ημερών.”

J Am Diet Assoc. 2009 Jun;109(6):1082-7. doi: 10.1016/j.jada.2009.03.003. Hays NP, Kim H, Wells AM, Kajkenova O, Evans WJ

Τα αποτελέσματα της χρήσης του SuperCollagen

■   Η NeoCellέχει αποδείξει μέσω invitro μελετών ότι οι Τύποι Β και Fτου κολλαγόνου SuperCollagenαφομοιώνονται πλήρως από το έντερο και μπορούν να απορροφηθούν ικανοποιητικά.

1 ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την πέψη και την απορρόφηση του Υδρολυμένου κολλαγόνου

2.Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι
ιδιαίτερα εύπεπτο. Αν και το  φυσικό κολλαγόνο είναι πολύ ανθεκτικό και θεωρείται
ιδιαίτερα δύσπεπτο, το μετουσιωμένο κολλαγόνο γίνεται πιο ευπρόσβλητο από
πρωτεολυτικά ένζυμα.

Περισσότερο από το 90% των υδρολυμένων προϊόντων πέπτονται και απορροφώνται γρήγορα μετά τη διαδικασία της κατάποσης.

Αυτό έχει γίνει γνωστό εδώ και πολύ καιρό και έχει αναφερθεί ιδιαίτερα από τον Asghar και τον Henrickson το 1982 στο άρθρο
«Χημικά, βιοχημικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του κολλαγόνου στα
συστήματα τροφίμων» στην έρευνα για τα τρόφιμα, τόμος 28.
Πιο πρόσφατα, διάφορες μελέτες έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την
απορρόφηση του κολλαγόνου: Ο Oesser το 1999 και οι  Sato et al. το 2005 κ αι 2007.

3.Οι Oesser et al. το 1999 απέδειξαν μετά από πειράματα σε ποντίκια πως το 90% του υδρολυμένου  προϊόντος απορροφάται σε 6 ώρες μετά την την κατάποση:

Τεστ σε ποντίκια - απορρόφηση  14C υδρολυμένης ζελατίνης  συγκριτικά με 14C προλίνης + υδρολυμένης  ζελατίνης
Το πιο υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας μετράται μετά από + / - 6 ώρες και στις δύο περιπτώσεις

Oesser et al (1999) – H χορήγηση από το στόμα 14C υδρολυμένης ζελατίνης  οδηγεί σε
συσσώρευση ραδιενέργειας στο χόνδρο των ποντικών (C57/BL). μεταβολισμός τροφών θρεπτικών ουσιών, 0022-3166/99

4.  Μέτρηση Ραδιενέργειας στον χόνδρο μετά από την κατάποση:

■ 14C υδρολυμένης ζελατίνης vs
▲ 14C προλίνης + υδρολυμένης ζελατίνης
Η ραδιενέργεια συγκεντρώνεται  περισσότερο στο χόνδρο με 14C υδρόλυμενης ζελατίνης παρά με 14C προλίνης.

Αυτό σημαίνει ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο μεταβολίζεται καλύτερα στους ιστούς, όπως ο  χόνδρος.

5.Ο Iwai το 2005 μέτρησε το μοριακό βάρος των πεπτιδίων στο αίμα των υποκειμένων πριν και μετά την κατάποση του υδρολυμένου προϊόντος Iwai et  al (2005) - Αναγνώριση των τροφίμων - που προέρχονται από πεπτίδια κολλαγόνου στο ανθρώπινο αίμα μετά από κατάποση υδρολυμένης ζελατίνης. J. Agric. Food Chem., 53, 6531-6536.

μοριακό βάρος του υδρολύματος από  χοίρο.
μοριακό βάρος  πριν από την κατάποση του υδρολυμένου προϊόντος (στο αίμα).
μοριακό βάρος 60  λεπτά μετά την κατάποση του υδρολυμένου προϊόντος (στο αίμα).

Συμπεράσματα των μετρήσεων:
Τα πεπτίδια με υψηλό μοριακό βάρο που συγκεντρώνονται στο αίμα δεν περιέχουν αλληλουχίες κολλαγόνου.
Τα υψηλά επίπεδα  της ελεύθερης υδροξυπρολίνης και των πεπτιδίων που περιέχουν υδροξυπρολίνη ανιχνεύθηκαν στο αίμα 60 λεπτά  μετά την κατάποση.Το κολλαγόνο απορροφάται πιο γρήγορα σε μικρά πεπτίδια στο αίμα.

6.Ο Ohara το 2007 στην ίδια ομάδα επιβεβαίωσε τις εν λόγω μετρήσεις .

Τα Πεπτίδια με υδροξυπρολίνη (Pro / Ηγρ = 25% του ΑΑ) μετρήθηκαν στο αίμα
πριν  και μετά την κατάποση του υδρολύματος.

Οι Ohara et  al (2007) - Σύγκριση της ποσότητας και των  πεπτιδίων που περιέχουν υδροξυπρολίνη στο ανθρώπινο αίμα μετά από την κατάποση του υδρολύματος ζελατίνης από διαφορετικές πηγές –55, 1532-1535

Τα Πεπτίδια με υδροξυπρολίνη παρουσιάζονταν σε αμελητέες ποσότητες πριν από την κατάποση στο πλάσμα αλλά αυξάνονταν σημαντικά μετά την κατάποση.

7.Και στις δύο μελέτες (Ohara, Iwai) τα πεπτίδια που προέρχονται από υδρολυμένο κολλαγόνο έχουν χαρακτηριστεί στο αίμα των υποκειμένων.

Τα  κύρια πεπτίδια που περιέχουν υδροξυπρολίνη βρέθηκαν στο αίμα:Pro-Hyp 95% σε υδρόλυμα χοίρου

επίσης ανιχνεύτηκαν τα εξής πεπτίδια Ile-Hyp, Len-Hyp and Phe-Hyp αλλά σε ποσότητα <5%.

Το περιεχόμενο των αμινοξέων μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με την προέλευση του υδρολύματος από ψάρι ή χοίρο (Ohara).

 8. Τα αποτελέσματα της NeoCell

H NeoCell έχει πραγματοποιήσει in vitro μετρήσεις πεπτικότητας για να επιβεβαιώσει ότι το κολλαγόνο μας είναι το ίδιο εύπεπτο όπως περιγράφεται στην βιβλιογραφία.

Η δοκιμή έχει βασιστεί στη μέθοδο του Glahn και συνίσταται στα ακόλουθα διαδοχικά στάδια που μιμούνται την πραγματική πέψη:

Βήμα 1ο :Στοματική κοιλότητα- μάσηση = μηχανική  διάσπαση των τροφών και έκκριση των πεπτικών ενζύμων από τους σιελογόνους αδένες
Βήμα 2ο Φάρυγγας- Οισοφάγος-Στομάχι = όξινο ρΗ και προσθήκη των γαστρικών ενζύμων
Βήμα 3ο Έντερο= ουδετερο pH, Προσθήκη παγκρεατικών ενζύμων και χολικών αλάτων

Στο τέλος της πέψης, τα δείγματα αναλύονται με χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους υψηλής απόδοσης (HPSEC), δηλαδή τα μόρια διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος τους

9.Τα αποτελέσματα της NeoCell

Ιn vitro  vs In vivo περιγραφή του πεπτικού συστήματος

Βήμα 1ο :Στοματική κοιλότητα- μάσηση = μηχανική  διάσπαση των τροφών και έκκριση των πεπτικών ενζύμων από τους σιελογόνους αδένες
Βήμα 2ο Φάρυγγας- Οισοφάγος-Στομάχι = όξινο ρΗ και προσθήκη των γαστρικών ενζύμων
Βήμα 3ο Έντερο= ουδετερο pH, Προσθήκη παγκρεατικών ενζύμων και χολικών αλάτων

10.Μετά την In  vitro διαδικασία της πέψης, περίπου το 90% του κολλαγόνου NeoCell έχει χωνευθεί σε πεπτίδια των οποίων το μοριακό βάρος είναι κάτω από 2.000 dalton και το οποίο  μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο.

Υπάρχει τεράστια μείωση του μοριακού βάρους μετά την πέψη των τριών  Υδρολυμένων κολλαγόνων  που επιτρέπει καλύτερη απορρόφηση από το έντερο

11.Τα 3 πινακάκια δείχνουν τις κατανομές μοριακού βάρους των δειγμάτων πριν και μετά τη πέψη των δειγμάτων.

 Αυτά τα προφίλ επιβεβαιώνουν ότι το μοριακό βάρος μειώθηκε μετά την πέψη.

Το 90% των πεπτιδίων που προέρχονται από το κολλαγόνο NeoCell είναι κάτω από 2.000 Dalton. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν πλήρως με τη βιβλιογραφία.

 12.Συμπεράσματα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν  ότι:

Το Υδρολυμένο κολλαγόνο είναι εξαιρετικά εύπεπτο και απορροφήσιμο από το έντερο σε μικρά πεπτίδια.
Αυτά τα πεπτίδια στη συνέχεια απορροφώνται καλά, μεταφέρονται από το αίμα και χρησιμοποιούνται  από τους ιστούς, όπως ο χόνδρος, αλλά επίσης και από τα οστά ή το δέρμα για τη παραγωγή του  ενδογενούς κολλαγόνου

αποτελέσματα NeoCell

Η NeoCell έχει αποδείξει μέσα από μελέτες in vitro ότι το κολλαγόνο μας
αφομοιώνεται και απορροφάται πλήρως  από το έντερο.

 
 • Awards01
 • Awards02
 • Awards05
 • Awards06
 • Awards07
 • Awards08
 • Awards09
 • Awards10
 • Awards3
 • Awards4